Jak wybierać kosmetyki do skóry wrażliwej?
FitDay Member
Cześć! Ostatnio zauważyłam, że moja skóra stała się bardziej wrażliwa, a to ma duży wpływ na dobór kosmetyków. Szczególnie trudno mi znaleźć coś odpowiedniego do pielęgnacji twarzy. Na przykład wszystkie te kremy do twarzy, które zazwyczaj ładnie pachną i szybko się wchłaniają, z jakiegoś powodu mi nie odpowiadają – albo pieką, albo powodują podrażnienia. Czy ktoś się z tym spotkał i może doradzić, co jest najlepsze? Może Avon ma coś na takie przypadki?
FitDay Member
Miałam podobny problem - długo szukałam odpowiedniej pielęgnacji dla skóry wrażliwej. Okazało się, że bardzo ważne jest zwracanie uwagi na skład i unikanie agresywnych substancji chemicznych i zapachów. Zaczęłam używać produktów Avon przeznaczonych do skóry wrażliwej i zadziałały! Szczególnie spodobał mi się krem z nowego Avon katalog, który można znaleźć pod tym linkiem. Nie powoduje podrażnień, skóra nie jest po nim ściągnięta i doskonale nawilża. Zdecydowanie polecam spróbować! Wybierając kosmetyki do skóry wrażliwej, należy zawsze zwracać uwagę na to, czy w składzie znajduje się jak najmniej dodatków i substancji zapachowych.
FitDay Member
Zauważyłam, że trzeba uważać, żeby nie nadużywać kosmetyków z silnymi składnikami aktywnymi. Ja również miałam skłonność do podrażnień, jednak po kilku konsultacjach z dermatologiem zrozumiałam, że nie warto zbyt często zmieniać kosmetyków do pielęgnacji skóry, zwłaszcza jeśli zawierają dużo ekstraktów i substancji zapachowych. Najlepiej postawić na coś prostego i naturalnego, żeby nie przeciążyć skóry.